Maartenskerk Populair

810 weergaves

Bron: kerkwemeldinge.nl

Ontstaansgeschiedenis van de Wemeldingse Maartenskerk

 

De oorsprong van de Maartenskerk gaat terug tot ver voor de tijd van de reformatie. Vermoedelijk is de oorsprong te vinden rond het jaar 1200.

Wemeldinge is hoogstwaarschijnlijk de oudste kerk van Zuid-Beveland, als zelfstandige parochie gesticht in de 11e, misschien nog wel in de late 10e eeuw. In een vroeg stadium van parochiestichtingen zal van de Westmonster te Middelburg een aantal dochterkerken zijn afgescheiden, vermoedelijk vier, namelijk een kerk in het oosten van Zuid - Beveland, bijna zeker die van Wemeldinge, de kerk van Monster op Borsele, de Noordmonster te Middelburg en de kerk van West-Souburg. Kerken van het kapittel van Oudmunster in Zeeland worden voor het eerst - als reeds bestaande parochies - in 1233 met name genoemd. Hierbij is dan ook Wemeldinge, dat in de 13e eeuw zeker tot de economisch belangrijke dorpskerken gerekend kan worden. Een aanwijzing hiervoor is dat de cure van Wemeldinge al in 1275 - 1280 in twee porties was verdeeld, dus twee pastoors ter beschikking van de parochie had.

 

Facebooklogo

Kerkweg 5 4424 NJ Wemeldinge Nederland

Website Wemeldinge JSW CRM 5

Ondernemers vereniging Wemeldinge

Ontdek en geniet van het mooie Wemeldinge. Op het water, op het land, of onderwater. Wemeldinge is de plek voor rust en plezier.

Tot ziens in Wemeldinge.

De ondernemersvereniging gelooft dat je samen meer kunt bereiken dan alleen. Door onze krachten te bundelen streven we naar een optimaal ondernemersklimaat in óns dorp' Wemeldinge.

Wilt u contact met ons opnemen ? Dan kan dat via onderstaand e-mailadres:

Cookie beleid | Contactformulier

Social Media

facebook50 50twitterbirdinstagram logo small

homeknop1Terug naar de vorige pagina