Wegwijs in Wemeldinge 2019

In Yerseke beleef en proef je de liefde voor de zee Yerseke is al decennialang een plek waar mensen naartoe gaan om te genieten van mossels, oesters en tal van andere visproducten. De aquacultuur is een belangrijke werksector en zorgt voor veel bedrijvigheid in het dorp. Innovaties gaan hierbij hand in hand met de ambachtelijke visserij en maken Yerseke tot een unieke plek. Yerseke is hét centrum van de mossel- en oestercultuur en is hard op weg om de grootste distributeur van verse vis en schaal- en schelpdieren van Zuid West Europa te worden. Deze ontwikkeling is het gevolg van de forse toename van het aantal visverwerkende en visverhandelende bedrijven in het dorp. Dit is terug te proeven in de plaatselijke restaurants: alles is kraakvers. De bedrijvigheid in de havens is ook de oorzaak van de groei in het aantal restaurants, die zich met name centreren rond de oesterputten en de haven. Sommige restaurants en proeverijen zijn direct gelegen aan de Oosterschelde of aan de historische oesterputten. De vis en schaal- en schelpdieren die daar op een bord belanden, zwommen kort daarvoor nog in de zee of in de oesterputten. Het grote aanbod en de versheid van de producten maakt Yerseke in culinair opzicht uniek. In de havens is er bovendien altijd wat te zien: vissers varen met hun kotters af en aan en zorgen voor een kleurrijk tafereel. Hiermee biedt Yerseke een totaalbeleving en is met recht hét dorp te noemen ‘waar je de liefde voor de zee kunt proeven”. Aan de waterkant van Yerseke vind je nog veel terug van de authentieke oester- en mosselloodsjes. De historische oesterputten in Yerseke zijn nog dagelijks in gebruik en vormen een uniek stukje levende geschiedenis van Yerseke. In Yerseke kun je elke dag de Zeeuwse Zilte Zaligheden in overvloed zeevers proeven.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU3NjQ=